Fokus

Vazali otimaju KiM, a mi ćutimo

Pozdravimo napore Četvorke za uspostavljanje mira u Donjecku i Lugansku, pozovimo Kijev, Donjeck i Lugansk da se angažuju na deeskalaciji situacije i poručimo da je dijalog najbolji mehanizam da reše krizu u interesu sve tri strane, a takođe ocenimo da države EU treba da shvate da im budućnost leži u EU i da se ne dele na "dve brzine". 

16. maj 2017. Photo: FreeImages.com/Amberle Van Den Broeke

Prema izveštajima medija, sesiju ambasadora država članica SB UN povodom razmatranja stanja na KIM obeležila je polarizacija povodom primene Rezolucije 1244, odnosno konkretno na pitanju angažovanja Misije UN (Unmik)u južnoj pokrajini Srbije. S jedne strane, SAD i zapadne zemlje smatraju da je Unmik potrebno postepeno gasiti a izveštaje o Kosovu prorediti, dok, s druge, Rusija i Kina ističu potrebu daljeg snažnog angažovanja Unmik-a na Kosovu i Metohiji.

Sile je, donekle, moguće razumeti. One koje imaju svoje interese i insistiraju, nekad čak i nemilosrdno, da ih ostvare. Između sebe, one postižu balans i tako bi, ma koliko teško i sporo, trebalo da bude obezbeđena kolektivna bezbednost.

Nikako, međutim, nije moguće razumeti države, koje slede ravnotežu snaga i povijaju se bez iakakvih principa i kontakta sa realnošću. Ovo, na žalost, danas predstavlja raširenu pojavu.

U tom kontekstu, sa pomenute sesije vredi ukazati na izlaganja ambasadora dve "države".

Ambasador Ukrajine u UN je konstatovao da se posle deset godina na Kosovu ništa nije promenilo, da se i dalje koriste koriste isti argumenti, što ne doprinosi napretku. On je istakao da Ukrajina pozdravlja napore EU, NATO, OEBS i Unmik u cilju očuvanja mira stabilnosti na Kosovupozvao političke lidere u Beogradu i Prištini da se angažuju na deeskalaciji situacije. Predstavnik Ukrajine je zaključio da je dijalog najbolji mehanizam za mirno rešenje na dobrobit svih strana. 

Ambasador Švedske ocenio je da budućnost Srbije i Kosova leži u Evropskoj uniji i istakao da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine ključna.

Ambasador Ukrajine vezuje kosmetsko pitanje za početak prelaznih pregovora za utvrđivanje konačnog statusa Kosova - dela teritorije Srbije, koje je odvojeno agresijom NATO i Rezolucijom 1244 iz 1999 stavljeno pod mandat SB UN, a time i za proglas grupe kosmetskih Albanaca koji su proglamovali nezavisnost, za koji ni Međunarodni sud pravde nije mogao da potvrdi pravnu relevantnost. On zaboravlja da predstavlja tvorevinu, bez međunarodno utvrđenih granica, kojoj se deo teritorije ne priznaje suverenitet, a deo se odcepio, zbog unutrašnjeg ekstremističkog puča i nasilja prema pripadnicima druge jezičke i ideološke grupe, sa kojima odbija direktne pregovore.

Ambasador Švedske se poziva na budućnost u EU dva entiteta, Srbije i Kosova. On zaboravlja da u Evropskoj uniji bila sadašnjost Velike Britanije i da još uvek jeste Španije, iz kojih žele da se otcepe Škotska i Katalonija i da ni u jednom od ta dva slučaja, Švedska nije pozvala na normalizaciju odnosa između Londona i Edinburga, odnosno Madrida i Barselone.

U skladu sa ovim porukama, Srbija bi, kao neposredno zainteresovana za mir i stabilnost u Evropi, trebalo hitno da pozdravi napore Četvorke za uspostavljanje mira u Donjecku i Lugansku i da pozove Kijev, Donjeck i Lugansk da se angažuju na deeskalaciji situacije, a da je dijalog najbolji mehanizam za rešenje u interesu svih strana. Takođe bi, kao kandidat za članstvo u EU, trebalo bez odlaganja da oceni da države EU treba da shvate da im budućnost leži u EU i da se ne dele na "dve brzine", koje ih praktično samo dele na dve EU, u jednoj i u drugoj brzini. 

Avaj, ministarstvo spoljnih poslova Srbije, koliko je javnosti poznato, kadrovski utemeljeno na partijskim apartčicima, starletama, je ustanova u kojoj su profesionalaci marginalizovani. Zato nas u SB, najuticajnijem organu UN, predstavlja ministarka pravde, nevična diplomatiji i reagovanju na diplomatske finese, a leđa joj čuva naš ambasador u UN, koji je od 2005 bio ambasador u Odeljenju NATO pri ministarstvu spoljnih poslova Srbije. 

Širite dalje

Uključite se u raspravu