Fokus

Novinarka za medalju

Bugarska novinarka, Dilijana Gajtandžijeva, objavila je svoje nalaze o naoružavanju terorista u Siriji. Nakon toga doživela je progon i dobila otkaz, u zemlji koja se diči "negovanjem evropskih vrednosti". Foto: Jcomp / Freepik

Bugarska novinarka, Dilijana Gajtandžijeva, povremeno boravi i putuje po Siriji, od 2013. godine. Njen prvi dokumentarac „Crvena granica” pojavio se 2013, a naredni „Teroristička pijaca” 2014. godine. U decembru 2016, obišla je oslobođena naselja u Alepu, gde je u podzemnim skladištima terorista Al Nusra fronta (bivša Alkaida u Siriji) zatekla bugarsko oružje. Ona se dalje zainteresovala za oružje do bugarskog proizvođača i saznala da je legalno izvoženo u Saudijsku Arabiju, odakle je dopremano teroristima u Siriji. U svom istraživanju otkrila je da je to deo veće međunarodne šeme, o čemu je u julu 2017. godine, u listu Trud, u kome je radila kao izveštač, objavila članak pod naslovom "350 diplomatskih misija sa oružjem teroristima kroz Bugarsku". Nakon objavljivanja svojih saznanja preživela je progon i dobila otkaz.

Dilijana Gajtandžijeva dala je novinskoj agenciji Fars ekskluzivni intervjua, u kome je iznela svoje nalaze o:

1.    poreklu i odredištu oružja i odgovornim za njegovo dostavljanje teroristima

Prema dokumentima koji su mi prosleđeni, Silk Way Airlines (azerbejdžanska državna avio-kompanija, SWA) ponudila je diplomatske letove privatnim kompanijama i proizvođačima oružja iz SAD, Balkana i Izraela, kao i vojnicima Saudijske Arabije, UAE i američke Komande za specijalne operacije (USSOCOM) i vojnim snagama Nemačke i Danske u Avganistanu i Švedske u Iraku.

Diplomatski letovi su izuzeti od provera, avionskih računa i taksi, što znači da avioni SWA slobodno prevoze stotine tona oružja na razne lokacije širom sveta, bez protokola. Oni su vršili tehnička sletanja sa zadržavanjima od nekoliko sati do jednog dana na posredniim lokacijama, bez ikakvih logičnih razloga, poput potrebe za dopunjavanjem. Među glavnim kupcima "diplomatskih letova oružja" koje vrši SWA su američke kompanije koje snabdevaju oružjem američku vojsku i USSOCOM. U ovim slučajevima, običajeni element je to da one snabdevaju oružje koje nije standardno u SAD, stoga, to oružje ne koriste američke oružane snage.

U poslednje 3 godine, prema registru saveznih ugovora SAD, američke kompanije su dobile ukupno milijardu dolara vrednosti ugovora, na osnovu posebnog programa američke vlade za isporuke nestandardnog oružja. Svi su koristili SWA za prevoz oružja. U nekim slučajevima kada SWA nije imao raspoloživ avion, usled napornog rasporeda, ratno vazduhoplovstvo Azerbejdžana transportovalo je vojni teret, iako oružje nikad nije stiglo do Azerbejdžana.

2.    kako su letovi sa oružjem mogli da dobiju diplomatski tretman

Prema dokumentima, ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana uputilo je uputstva svojim ambasadama u Bugarskoj i mnogim drugim evropskim zemljama da zatraže diplomatsko odobrenje za letove SWA. Ambasade su poslale diplomatske note ministarstvu inostranih poslova relevantne zemlje sa zahtevom za takvo izuzeće. Ministarstva inostranih poslova su dostavljale obaveštenja overena od lokalnih organa civilnog vazduhoplovstva koje su davala izuzeće za prevoz opasnog tereta.

Zahtevi za diplomatski status uključivali su informacije o vrsti i količini opasne robe - teškog oružja i municije. Međutim, odgovorne vlasti mnogih zemalja (Bugarske, Srbije, Rumunije, Češke Republike, Mađarske, Slovačke, Poljske, Turske, Nemačke, Velike Britanije, Grčke i dr.) zatvarale su oči i dozvolile diplomatske letove za prevoz tona oružja, koju civilni avioni izvode za vojne potrebe. Prema pravilima IATA (Međunarodna asocijacija za vazdušni prevoz), prevoz vojnog tereta civilnim vazduhoplovima nije dozvoljen. Da bi zaobišla ova pravila, SWA je pribavljala diplomatsko izuzeće preko lokalnih agencija.

3.    šta je videla u Alepu i šta je nateralo da dalje istražuje

Ovo oružje završilo je kod terorista u Siriji i Jemenu. Snimila sam 9 podzemnih skladišta punih granata od 122 mm, sa Bugarskom kao zemljom njihovog porekla, nakon što se Al Nusra Front povukla sa svojih pozicija u istočnom Alepu. Kada sam se vratila u svoju zemlju, pratila sam ovu pošiljku i ispostavilo se da je to samo mali deo veće međunarodne šeme. Ovo oružje prevozile su privatne američke kompanije u okviru tajnog programa CIA za naoružavanje pobunjenika u Siriji. To nije bila umerena opozicija, kako tvrdi američka vlada. To su teroristi Al Kaide. Pored mojih snimaka iz Alepa, istočnoevropsko oružje često se vidi u rukama ISIS-a u Siriji, Iraku i Jemenu u njihovim sopstvenim propagandnim video-snimcima i fotografijama. Ovako je oružje transportovano - diplomatskim letovima i lično sam videla ovo oružje kod Al Nusra fronta u Siriji.

4.    isleđivanju bugarskih bezbednjaka i otkazu nakon objavljivanja članka

Bugarska, Državna agencija za nacionalnu sigurnost započela je istragu o objavljenim dokumentima, ali ne i o sadržaju dokumenata i mojoj istrazi. Želeli su da saznaju izvor informacija koje sam dobila. Nekoliko sati kasnije moj ugovor sa novinama u kojim sam radila je suspendovan bez objašnjenja. Ipak, nemam odgovor. Htela sam da idem u Siriju da nastavim sa istragom na terenu i iznenada, moj ugovor je prekinut bez razloga...“

Izvor:

Dilyana Gaytandzhieva: Diplomatic Flights Used as Cover for Arms Trafficking to Terrorists, Fars News Agency, 17 September 2017. http://en.farsnews.com/newstext.aspx?nn=13960625001606

Nebojša Babić, Sloboda govora u EU – Novinarku zbog istine u terorizmu priveli i dobila otkaz, Logično.com, 29/08/2017. https://www.logicno.com/politika/sloboda-govora-u-eu-novinarku-zbog-istine-u-terorizmu-priveli-i-dobila-otkaz.html

Širite dalje

Uključite se u raspravu