Kolumne

Kampanja oko trovanja Skripala - engleski vrh ljudskog dna

Vlada Tereze Mej ne želi transparentnu istragu, niti žali Skrpela i njegovu ćerku, ni čak nemaju nikakav vidljiv neposredni politički interes, oni su jednostavno ljudsko dno u svom ekstremnom obličju.

Engleska je inicirala novu kampanju protiv Rusije, nakon što su u Salisberiju, bivši ruski obaveštajac, osuđen za izdaju, Sergej Skripal i njegova kćerka doživeli trovanje nervnim gasom.

Britanski mediji i političari nisu čekali rezultate istrage, već su požurili da odmah, bez bilo kakvih dokaza, insinuiraju da iza napada stoji Rusija i upute da pretnje kako bi doveli Rusiju u poziciju da opet mora da negira prazne priče.

Terezu Mej, Borisa Džonsona i Gavina Vilijamsona je za razumeti. Oni vode najpodliji establišment u Evropi, a i popularnost im nije na nekom nivou, te im se prilika da vode državu više neće pružati.

Na stranu što je novičok nervni agens, koji može da pravi svaka fabrika pesticida, a jedna je 8 kilometara od mesta akcidenta, Salisberija (ICI), problem je da britanskoj vrhušci logika nije jača strana. Korišćenje Skirpala kao pozicije za ofanzivno obaveštajno delovanje Britanije protiv Rusije bilo je pre mnogo godina. On je zbog izdaje procesuiran i osuđen, robijao četiri godine i konačno razmenjen. Od tada, već 12. godinu živi u Engleskoj, na teret engleskog budžeta. Njegova kćerka radi za američku firmu Pepsi u Moskvi i u Englesku je doputovala da ga obiđe.

Kome bi mogao imati interes da ukloni Skripala? Rusija ga je već razobličilaa i predala njegovim mentorima i, kao denunciran i sa 66 godina, teško joj može biti ozbiljna pretnja, a uostalom i ćerka mu živi u Moskvi. S druge strane, Britanija ima neupotrebljivog cinkaroša, kojeg mora da izdržava. Trovanje Skripala (bez posledica) i propaganda protiv Rusije, na prvi pogled koristi Britaniji, SAD i Zapadu. Engleska se lišava finansijskog tereta, SAD dobijaju priliku da jačaju vojno gomilanje oko Rusije i Zapad dobija alibi za izolovanje Rusije.

Ako se prihvati da je legitimno britansko spekulisanje o ruskoj „osveti“ izdajniku, onda se mora uvažiti i drugo, mnogo aktuelnije razmišljanje. Bivši britanski špijum, Kristofer Stil, nije odao lice koje mu je bilo izvor za lažni dosije Donalda Trampa, sačinjen u prediznornoj kampanji po narudžbi štaba Hilari Klinton. Da li je taj „izvor“ mogao biti Sergej Skripal? Sada kada je otvoreno pitanje lažnih podataka u tom dosijeu i kada se Stilova mreža suočava sa mogućim raskrinkavanjem, najslabija karika bi bio Stilov izvor. Ovo bi posebno bio slučaj ako bi se tom izvoru poljuljao besplatan život i ako se, pri tom, radi o nekom ko je već pokazao sklonost da iz koristoljublja cinkari one sa kojima radi.

Nije na običnom čoveku iz Srbije da brani pravdu u odnosima između velikih sila. Ali, jeste da se protivi svakom zlu, ako se ono jasno ispoljava, kao što je slučaj sa britanskom politikom. Kakva je istraga u kojoj se javno mnjenje projektuje da očekuje zacrtani ishod? Granica ljudskosti je ono za šta je svako dužan da se zalaže, pa tako i u slučaju trovanja Skripala. Iskustvo nas je naučilo da anglo-američki neoliberalni establišment laže bez ustezanja. Čim su pohitali da se oglase, mora da imaju mnogo veći razlog od ugrožavanja zdravlja svog denunciranog špijuna.

Vlada Tereze Mej ne želi transparentnu istragu, niti žali Skrpala i njegovu ćerku, ni čak nemaju nikakav vidljiv neposredni politički interes, oni su jednostavno ljudsko dno u svom ekstremnom obličju.

 

Širite dalje

Uključite se u raspravu