Kolumne

London preko Idliba cilja Vašington

Britanski imperijalistički establišment je odlučio da, u trenutku kada za dva meseca slede ključni izbori za kongresmene u SAD, podrže anti-trampovske snage, koje po svaku cenu žele da zadrže svet u neoliberalnom post hladno-ratovskom poretku.

Miroslav Stevanović, 1. septembar 2018.

Proteklih dana, administracije Rusije i Sirije javno su razotkrile plan, koji je osmislila Britanija preko svog aparata za podršku terorističkoj borbi "Belih šlemovai". Ideja je da u Siriji teroristi izvedu napad hemijskim otrovom, da "Beli šlemovi" snime "spašavanje civilnih žrtava" i objave video zapis o tome i da se to iskoristi za javni pritisak na predsednika Trumpa da dopusti američkim ratnim jastrebovima da napadnu Siriju.
Sličan scenario već je iskorišćen dva puta ranije, ali je Tramp sveo napade na ograničene, bez nepotrebnih žrtava, i uz minimalna razaranja. Sada, kada je ISIS u velikoj meri poražen od strane sirijske vojske, Britanci bi da izazovu širi rat, kako bi sprečili predsednika Trampa da realizuje svoje predizborno obećanje i povuče američke snage iz Sirije, ali i kako bi podrili napore predsednika Trumpa i Putina da SAD i Rusiju u dovedu odnos saradnje.
Za iperijalne pretenzije britanskog establišmenta, samit Trampa i Putina u Helsinkiju označio je smrtnu pretnju. Nema sumnje da bi britanska "duboka država" više volela termonuklearni sukob između SAD i Rusije, nego da vide prevazilaženje podele sveta na „istok“ i „zapad“. Od te podele, naime, zavisi moć londonskog Sitija i podružnice ove finansijske kabale u njujorškom Vol stritu.
Prvi lažni hemijski napad u Siriji izveden je tokom sastanka Truampa i Si Džinpinga, u aprilu 2017. godine, kako bi se podrila lične saradnje Trampa i kineskog predsednika. Drugi „napad“ je usledio u aprilu ove godine, zasnovan na videu „Belih šlemova“, za koji je dokazano da je u potpunosti insceniran.
Ovaj put, međutim, Rusi i Sirijci imaju dokaze da se smišlja napad hemijskim oružjem i objavili su ih i predočili američkim organima. Portparol ruskog ministarstva odbrane, general Igor Konašenkov je 25. avgusta izjavio da su za hemijski napad u pokrajini Idlib militanti iz Tahrir al-Šam (sirijska al Nusra) obezbedili osam tankera sa hlorom. Kako je naglasio, „ova provokacija, uz aktivno učešće britanskih specijalnih službi, služiće kao izgovor SAD-u, Velikoj Britaniji i Francuskoj da izvedu napad napad na sirijsku vladu i ekonomske objekte." Konašenkov je kao aktivne učesnike u pripremi provokacije označio „Bele šlemove“ i Oliv grupu“, britansku plaćeničku organizaciju, sa sedištem u Abu Dabiju.
Britanci su, valja imati na umu, i 2013. godine, bez ikakvih dokaza tvrdili da je sirijski predsednik Asad upotrebljavao hemijsko oružje, na osnovu čega je tadašnji predsednik SAD, Obama, naredio pripremu za pun vojni napad na Siriju, ali je u tome sprečen masovnim protivljenjem građana.
Razobličavanje britanskog spletkarenja i provokacija moglo bi u velikoj meri da doprinese zaustavljanju pokušaja udara, započetog u julu 2016, u Britaniji (odnosno u saradnji američke i britanske obaveštajne službe), protiv Trampa, kroz nameštenu istragu Roberta Mjulera o ruskom mešanju u američke izbore. Predsednik Tramp je izabran upravo zato što je najavio da namerava da prekinute specijalne odnose (sa neoliberalnim establišmentom, koji predvodi Britancija) koji su SAD pretvorili u postindustrijsku ruševinu, sa drogiranim i demoraliziranim stanovništvom i politikom trajnog ratovanja.
Tramp mora da se oslobodi pokušaja državnog udara, kako bi mogao da realizuje spoljnu politiku saradnje sa Rusijom, Kinom i Indijom u uspostavljanju razumnog međunarodnog finansijskog poretka i obnovi industrijske privrede Zapada, u interesu razvoja celog sveta. Bez iskoraka Sjedinjenih Država u tom pravcu, teško je da će svet izbeći katastrofu, a taj korak Sjedinjene Države ne mogu da preduzmu ukoliko ratni jastrebovi sruše Trampa.
Izbor između ratovanja i mira, sada kada su Rusi i Sirijci eksponirali pripreme za novi lažni napad hemijskim oružje u Siriji, direktno se postavlja transatlantskim državama. Više se ne može ignorisati da su za prljave napade protiv Sirije i za nametanje sankcija protiv Rusije odgovorne imperijalističke obaveštajne mreže u funkciji ciljeva neoliberalnog globalizma.
Pripremajući novu ratnu provokaciju, ovaj put su se britanski stratezi preigrali. Opterećeni neuspehom i sve izglednijom diskreditacijom podmetnute istrage o ruskom mešanju u izborni uspeh Trampa, oni su odlučili da, u trenutku kada za dva meseca slede ključni izbori za kongresmene u SAD, pribegnu najnižim podlostima kako bi podržali anti-trampovske snage, koje su im saveznici u želji da zadrže svet u neoliberalnom post hladno-ratovskom poretku.

Širite dalje

Uključite se u raspravu