Kolumne

Silovatelj, a partner

Banalizacija je tvrditi kako u sistemu regionalne bezbednosti, NATO, koji je destabilizovao region, ima važnu ulogu kao garant bezbednosti srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, kad se praktično Srbija primorava na podvrgavanje ilegalnim interesima NATO-a.

22. mart 2015.

Vojni savez zaostalo iza Hladnog rata, NATO, 1999. godine je izvršio agresiju na Saveznu Republiku Jugoslaviju i iz ustavnog poretka tadašnje federalne jedinice Srbije otcepio pokrajinu Kosovo i Metohiju , gde su na osnovu Rezolucije SB UN 1244 raspoređene Kosovske snage UN-a, "pod vodećim uticajem NATO". Danas, na izgradnji i očuvanju mira i bezbednosti na KiM-u, Vojska Srbije sarađuje sa KFOR-om, u okviru implementacije kapitulacije i okupacije po ilegalno potpisanom Vojnotehničkom sporazumu sa NATO-om, juna 1999. u Kumanovu.

NATO je 15. januara 2015. godine usvojio Individualni akcioni plan partnerstva (IPAP) sa Srbijom, najviši okvir saradnje ove vojno-političke tvorevine sa državom koja nije kandidat za članstvo u njoj.

Tim povodom, ministar odbrane Republike Srbije je komandantu Združenih snaga NATO u Napulju rekao da saradnja sa NATO-om treba da odražava potrebe Srbije, koja kroz program "Partnerstvo za mir" gradi kapacitete za učešće u operacijama UN i EU i kroz tu saradnju "aktivno doprinosi razvoju Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU (?!), u skladu sa svojim spoljnopolitičkim prioritetima, kao što je članstvo u EU".

Na sastanku, kome je prisustvovao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, pored vojne saradnje Srbije i NATO u okviru "Partnerstva za mir" i regionalne saradnje na planu odbrane i bezbednosti, tema je bila i saradnja Vojske Srbije i - KFOR-a.

Po pomenutom komandantu Južnog krila NATO-a, misija KFOR-a treba da pruži bezbedno i sigurno okruženje na Kosovu i da u saradnji sa drugim međunarodnim organizacijama podrži razvoj lokalnih bezbednosnih institucija. Po njemu, "normalizacija praktične saradnje Beograda i Prištine u primeni propisa u zoni administrativno-granične linije biće neophodna kako bi se stalo na put kriminalnim aktivnostima (?!) i postigao napredak u evropskim aspiracijama (?!)".

Ministar odbrane Srbije je zahvalio snagama KFOR-a na profesionalnom izvršavanju mandata iz Rezolucije SB UN 1244 i istakao da je Srbija "jasno opredeljena za razvijanje saradnje sa državama regiona, jer je ta saradnja jedan od srpskih spoljnopolitičkih prioriteta".

Banalizacija je tvrditi kako u sistemu regionalne bezbednosti NATO, koji je destabilizovao region, ima važnu ulogu kao garant bezbednosti srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, ako se praktično Srbija primorava na podvrgavanje ilegalnim interesima NATO-a, dodatno ojačanim i Briselskim sporazumom, aprila 2013. godine.

Još sramnije je to da je od 2007. godine delegacija Narodne skupštine Republike Srbije učestvuje, u statusu pridruženog člana, u aktivnostima Parlamentarne skupštine NATO, koja čak nije deo struktura Alijanse u institucionalnom smislu.

Ne treba imati iluzije. Suštinu NATO-a čine oružane snage SAD-a koje priznaju samo nacionalnu komandu. U Srbiji, Pentagon, nakon što je oteo deo teritorije na jugu i omogućio samostalnost Crne Gore i tako odvojio Srbiju od toplog mora, nema neposrednih ciljeva. Cilj je primoravanje Rusije, koja ima najveće svetske rezerve prirodnog gasa i nafte, da svoje resurse ustupi u službu korporatne globalizacije.

 


Foto: cooldesign/FreeDigitalPhotos.net

 

 

 

 

 

 

Srbija može da pristane da bude voljni pion u igri koja izvesno vodi njenom rastakanju, ili da nastoji da preživi teškoće i istrajava na bar moralnoj zaštiti svojih vitalnih nacionalnih interesa. Odluka o tome ne može biti samo politička.

Širite dalje

Uključite se u raspravu