Fokus

Ne vidi se kraj bliskoistočnom haosu

Emiratski portal je objavio da su mu američki izvori potvrdili da su se u kampovima, koje na okupiranoj palestinskoj teritoriji vodi izraelska vojska obučavali plaćenici, koje je finansirao Abu Dabi, a nadzirao Palestinac, za napad na Jemen, koji predvodi Saudijska Arabija. Ova vest pokrenula je šire spekulacije.

Regionalna stabilnost po diktatu Hrvatske

Stabilnost na štetu Srbije nužno vodi raspadu Srbije. Da li je stabilnost koja vodi našem raspadu ono što nam je potrebno?

Dilema o iskrenosti EU prema Srbiji

Da nije možda EU neiskrena u retorici o zaštiti Srba na KiM, a time i o podršci evrointegracijama Srbije?

Novinarka za medalju

Bugarska novinarka, Dilijana Gajtandžijeva, objavila je svoje nalaze o naoružavanju terorista u Siriji. Nakon toga doživela je progon i dobila otkaz, u zemlji koja se diči "negovanjem evropskih vrednosti". Foto: Jcomp / Freepik

Vazali otimaju KiM, a mi ćutimo

Pozdravimo napore Četvorke za uspostavljanje mira u Donjecku i Lugansku, pozovimo Kijev, Donjeck i Lugansk da se angažuju na deeskalaciji situacije i poručimo da je dijalog najbolji mehanizam da reše krizu u interesu sve tri strane, a takođe ocenimo da države EU treba da shvate da im budućnost leži u EU i da se ne dele na "dve brzine". 

Infektivni klintonizam

Da li se bliži kraj globalnom imperijalizmu, oličenom u mehanizmu prevara, tajnih operacija, korupciji, neprincipijelnosti i kršenja međunarodnog prava i načela, koji je započeo Bil Klinton (širenjem NATO u Evropi, agresijom na SR Jugoslaviju) i nastavili Džordž Buš i Barak Obama (intervencijama i prevratima na Bliskom istoku i severu Afrike).

Scenaristi balkanskih muka

Kome nije jasno ko i zašto podriva političku stabilnost na Balkanu zaslužuje sve posledice podrivanja. Gore od toga zaslužuju samo oni koji bezočno podizanje uloga u balkanskoj partiji racionalizuju kao nužnu posledicu isključivo unutrašnjih slabosti.

Lažljivci i njihovi bezumni megafoni

Anglo-saksonski obaveštajni establišment još jednom se potvrđuje kao gomila lažljivih, pokvarenih i obesnih smutljivaca, a njihovi nvo i novinarski satrapi, kao beščasni, nedoklepani i beskarakterni. Ove spodobe, kao i njihove političke nalogodavce, očigledno ne interesuje istina ni informisanje javnosti, oni bi samo da ugodno žive na lažima.

Odmetnuta država

Građanima Srbije, koju su SAD i NATO ilegalno bombardovali i tokom mandata Saveta bezbednosti UN čine sve da otmu preko 12% teritorije, nisu potrebni drugi dokazi o vučjoj prirodi hegemonizma SAD, ali nažalost, po svemu sudeći, jeste podsećanje da vuk nikada ne zove ovce da se druže.

Da se ne zaboravi, ali stvarno

Ako nije usled "štokholmskog sindroma", pristajanje i ispoljavanje razumevanja za bezosećajni prezir agresora priliči jedino jadnim ljudima sa ograničenjem koja im je priroda nemenila - zečjim srcem i umom pileta.