Fokus

Dilema o iskrenosti EU prema Srbiji

Da nije možda EU neiskrena u retorici o zaštiti Srba na KiM, a time i o podršci evrointegracijama Srbije?

Novinarka za medalju

Bugarska novinarka, Dilijana Gajtandžijeva, objavila je svoje nalaze o naoružavanju terorista u Siriji. Nakon toga doživela je progon i dobila otkaz, u zemlji koja se diči "negovanjem evropskih vrednosti". Foto: Jcomp / Freepik

Vazali otimaju KiM, a mi ćutimo

Pozdravimo napore Četvorke za uspostavljanje mira u Donjecku i Lugansku, pozovimo Kijev, Donjeck i Lugansk da se angažuju na deeskalaciji situacije i poručimo da je dijalog najbolji mehanizam da reše krizu u interesu sve tri strane, a takođe ocenimo da države EU treba da shvate da im budućnost leži u EU i da se ne dele na "dve brzine". 

Infektivni klintonizam

Da li se bliži kraj globalnom imperijalizmu, oličenom u mehanizmu prevara, tajnih operacija, korupciji, neprincipijelnosti i kršenja međunarodnog prava i načela, koji je započeo Bil Klinton (širenjem NATO u Evropi, agresijom na SR Jugoslaviju) i nastavili Džordž Buš i Barak Obama (intervencijama i prevratima na Bliskom istoku i severu Afrike).

Scenaristi balkanskih muka

Kome nije jasno ko i zašto podriva političku stabilnost na Balkanu zaslužuje sve posledice podrivanja. Gore od toga zaslužuju samo oni koji bezočno podizanje uloga u balkanskoj partiji racionalizuju kao nužnu posledicu isključivo unutrašnjih slabosti.

Lažljivci i njihovi bezumni megafoni

Anglo-saksonski obaveštajni establišment još jednom se potvrđuje kao gomila lažljivih, pokvarenih i obesnih smutljivaca, a njihovi nvo i novinarski satrapi, kao beščasni, nedoklepani i beskarakterni. Ove spodobe, kao i njihove političke nalogodavce, očigledno ne interesuje istina ni informisanje javnosti, oni bi samo da ugodno žive na lažima.

Odmetnuta država

Građanima Srbije, koju su SAD i NATO ilegalno bombardovali i tokom mandata Saveta bezbednosti UN čine sve da otmu preko 12% teritorije, nisu potrebni drugi dokazi o vučjoj prirodi hegemonizma SAD, ali nažalost, po svemu sudeći, jeste podsećanje da vuk nikada ne zove ovce da se druže.

Da se ne zaboravi, ali stvarno

Ako nije usled "štokholmskog sindroma", pristajanje i ispoljavanje razumevanja za bezosećajni prezir agresora priliči jedino jadnim ljudima sa ograničenjem koja im je priroda nemenila - zečjim srcem i umom pileta.

Ko s ovima tikve sadi

Nije pristojno, a ni dozvoljeno, na adekvatan način se izraziti o zlu i nosiocima zla koji nam dolaze iz Velike Britanije. Mi, kao mala država, možda moramo da ih trpimo, ali nema razloga da ih uvažavamo.

Više nije samo tajno

Što mislimo za sebe, mislimo i za drude: ni jedna strana sila, osim ukoliko ne koristi pravo na samoodbranu, ne bi smela da pomaže ni vlast koja ne poštuje međunarodno garantovana osnovna ljudska i demokratska prava svojih građana, kao ni grupe koje nastoje da ostvare pravo na samoopredeljenje.