Kolumne

Kampanja oko trovanja Skripala - engleski vrh ljudskog dna

Vlada Tereze Mej ne želi transparentnu istragu, niti žali Skrpela i njegovu ćerku, ni čak nemaju nikakav vidljiv neposredni politički interes, oni su jednostavno ljudsko dno u svom ekstremnom obličju.

Izazov koncepta Evropske unije "u dve brzine"

Funkcionisanje EU u slabijem obliku, što pre svega ima odraz u stabilnosti evrozone, u okviru globalnog finansijskog poretka, ostavio bi izloženu privredu Srbije, kojom dominiraju globalne i multinacionalne kompanije, što je kao državu koja nije članica EU trenutno drži u poziciji neokolonije.

Geostrateški kovitlac i opcije Srbije u 2016. godini

Predstojeća, 2016. godina, prilika je da se izađe iz kandži globalnog koncepta koji državama u razvoju nameće, kao racionalnu, politike koje se najkraće mogu opisati uzrečicom glavnog junaka tv serije 'Mućke', "U ovo doba, sledeće godine, bićemo milioneri".

Napredak, ali u kom smeru

Građani svake male države moraju biti impresionirani mogućnostima velike sile koja na njihovu državu ima snažan uticaj. Međutim, to ne bi smeo biti jedini osnov za donošenje odluka. Domet sile nije neograničen i nekritičko povođenje za njom ne mora nužno biti zasnovano na racionalnim razlozima.

Silovatelj, a partner

Banalizacija je tvrditi kako u sistemu regionalne bezbednosti, NATO, koji je destabilizovao region, ima važnu ulogu kao garant bezbednosti srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, kad se praktično Srbija primorava na podvrgavanje ilegalnim interesima NATO-a.

Ko je lud ne budi mu drug

Teško je razumeti državu čija bi politička vrhuška za cilj mogla imati da iseče granu koja njihovoj državi i armiji omogućava da troše bez pokrića i ucenjuju druge države. Upravo zato, takve države se treba kloniti.

Investitori iz narodnog novčanika

Ko je i zašto prihvata terete, na koji još nismo obavezni, kao država? Kako je moguće da, za razliku od toga kako će se deliti plen, to ne brine nikoga iz nadležnog ministarstva, niti iz državnog aparata, koje plaćaju isti građani, na čijim leđima je teret implementacije tereta?

Stručnjaci za beskrupuloznost

Eksponentima monetarističkog globalizma, međutim imponuju mahinacije velikih investicionih fondova i oni od svoje beskrupuloznosti i oportunizma prave karijere. Taj pristup uništava i mnogo veće zemlje, a privredu Srbije je doveo na kolena.

Dok je karika, opstaće i lanac

Turska obaveštajna služba prihvatila je da obavlja paralelne spoljne poslove, odnosno da služi političkim (ili ko zna kakvim) interesima establišmenta... Šteta po državu i građane je logičan je rasplet situacije kada neka obaveštajna služba prihvati da opslužuje isključivo političke interese vlasti i podriva institucionalno ustrojstvo države.

Prva godina nove budućnosti

Možda nije naša zasluga što živimo na ovoj teritoriji, ali nema razloga da to ne iskoristimo, kako radi sopstvenog mira u duši, tako i radi naše dece.