Kolumne

Dok je neoliberalizma, dug će biti drug

Neoliberalna, moderna monetarna teorija proklamuje da država može da stvara unutrašnji dug po želji i da to zavisi od vlade. Ovo, osim što nije tačno, razobličava bahatost neoliberala koji se više ne trude da stvaraju bar logički smisaona objašnjenja.

London preko Idliba cilja Vašington

Britanski imperijalistički establišment je odlučio da, u trenutku kada za dva meseca slede ključni izbori za kongresmene u SAD, podrže anti-trampovske snage, koje po svaku cenu žele da zadrže svet u neoliberalnom post hladno-ratovskom poretku.

Mozaik američke obaveštajne kabale

Bez uporišta u centru globalnog mehanizma, oličenom u američkoj obaveštajnoj hidri laži i obmana, svi koji svoj autoritet zasnivaju na globalističkom topuzu ostaće sami među svojima, koje ne osećaju kao svoje već kao inferiorne. Dobro bi bilo da se koliko danas bar sete Božje zaposvesti „Ne laži“.

Maligni uticaj imperijalne Britanije

Raskrinkavanje britanske opsenarske retorike i sužavanje prostora slugama kulta moći, koji neguje neoliberalni globalistički establišment, postaje suštinsko za opstanak nacije i slobodu individue.

Kampanja oko trovanja Skripala - engleski vrh ljudskog dna

Vlada Tereze Mej ne želi transparentnu istragu, niti žali Skrpela i njegovu ćerku, ni čak nemaju nikakav vidljiv neposredni politički interes, oni su jednostavno ljudsko dno u svom ekstremnom obličju.

Izazov koncepta Evropske unije "u dve brzine"

Funkcionisanje EU u slabijem obliku, što pre svega ima odraz u stabilnosti evrozone, u okviru globalnog finansijskog poretka, ostavio bi izloženu privredu Srbije, kojom dominiraju globalne i multinacionalne kompanije, što je kao državu koja nije članica EU trenutno drži u poziciji neokolonije.

Geostrateški kovitlac i opcije Srbije u 2016. godini

Predstojeća, 2016. godina, prilika je da se izađe iz kandži globalnog koncepta koji državama u razvoju nameće, kao racionalnu, politike koje se najkraće mogu opisati uzrečicom glavnog junaka tv serije 'Mućke', "U ovo doba, sledeće godine, bićemo milioneri".

Napredak, ali u kom smeru

Građani svake male države moraju biti impresionirani mogućnostima velike sile koja na njihovu državu ima snažan uticaj. Međutim, to ne bi smeo biti jedini osnov za donošenje odluka. Domet sile nije neograničen i nekritičko povođenje za njom ne mora nužno biti zasnovano na racionalnim razlozima.

Silovatelj, a partner

Banalizacija je tvrditi kako u sistemu regionalne bezbednosti, NATO, koji je destabilizovao region, ima važnu ulogu kao garant bezbednosti srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, kad se praktično Srbija primorava na podvrgavanje ilegalnim interesima NATO-a.

Ko je lud ne budi mu drug

Teško je razumeti državu čija bi politička vrhuška za cilj mogla imati da iseče granu koja njihovoj državi i armiji omogućava da troše bez pokrića i ucenjuju druge države. Upravo zato, takve države se treba kloniti.